Międzynarodowy projekt eTwinning „Kulinarne dziedzictwo Europy“
Uczestnicy projektu: 5 szkół z Francji, Czech, Turcji oraz Grecji.
Czas realizacji: rok szkolny 2023/24
Projekt skierowany jest do uczniów w grupie wiekowej 12 - 15 lat.

Celem jest rozwijanie kluczowych kompetencji ujętych w ramach europejskich poprzez różnorodne wspólne działania podjęte przez jego uczestników.
Zadania projektowe będą koncentrować się przede wszystkim na tematach związanych z kulturą kulinarną, nawykami żywieniowymi i życiem codziennym nastolatków, to jest: spędzaniem wolnego czasu, weryfikowaniem informacji znalezionych w sieci i umiejętnością korzystania z mediów elektronicznych.
Poprzez uczestnictwo w projekcie i aktywne wykonywanie zadań uczniowie będą rozwijali swoje kompetencje, m.in. językowe, społeczne, kulturowe i cyfrowe. Ponadto, uczniowie uczestniczący w projekcie stworzą międzynarodowy zespół, który opracuje różne materiały edukacyjne przy użyciu narzędzi cyfrowych, takich jak Padlet, Voki, Avachara, Canva, Story Jumper, narzędzia Google i inne.
Planowane rezultaty to m.in. wirtualna restauracja, zbiór przepisów kulinarnych i komiksy.